søndag den 14. december 2014

Februar retreat i Dharma Centret


Flere gange i årets løb, og således også nu i februar måned, afholder vi retreats; længerevarende forløb, hvor vi samles om en praksis som er meget mere intensiv end et almindeligt hverdagsliv giver mulighed for. Et retreat er en mulighed for at koncentrere sig om sin spirituelle praksis, uden at skulle forholde sig til hverdagens rutiner og krav. Normalt gør vi et stort nummer ud af at bringe vores praksis ind i hverdagen, men for det første skal der jo rent faktisk være en praksis, før der er noget at ’bringe ind’, og for det andet gør man tingene meget nemmere for sig selv, hvis man ind imellem giver sig selv mulighed for at fordybe sig, helt uden tanke for andet. På et retreat er der ingen forstyrrelser. Når sindet scanner horisonten for interessante sager at beskæftige sig med, finder det færre muligheder end i det daglige liv. I det daglige liv er det også alt for nemt at rationalisere sig frem til, at man virkelig BURDE gøre dette eller hint – på et retreat er scenen sat, det eneste man ’burde’, er at sidde. På et retreat er der ingen mulighed for at gemme sig for sig selv. Man må bare sidde der, med sit eget sind som eneste underholdning. Så er det også meget nemmere at overtale sig selv til at gøre en dyd af nødvendigheden, og faktisk nå dertil, hvor man føler sig glimrende underholdt af åndedrættet, ens mantra eller sindets kolbøtter i al almindelighed. Hvis man virkelig gerne vil lære sit sind at kende, eller lære at se hele virkelighedens sande natur, så er det at være helt uden forstyrrelser eller tilbud om underholdning den optimale måde at øve sig på.



I vores hverdag fortæller vi konstant os selv historier – historier om fortiden, og historier om fremtiden. På et retreat bliver denne tendens overordentligt synlig. Man fortæller nok ikke sig selv flere historier end normalt, når man er på retreat, men historierne bliver mere tydelige. Ofte er det meget svært at stoppe den endeløse kværnen. Sindet er smart, forstået på den måde, at det lige præcis ved, hvad man bare ikke kan modstå. Nogen kan ikke give slip på tankerne, hvis de skaber en vidunderlig, smuk dagdrøm. Andre er til fals for snedig og indviklet ’løsningstænkning’, mens andre igen lader sig narre af pragtfulde, nyskabende og kreative ideer. Vi er alle forskellige, og så alligevel forbavsende ens, og vi kan alle have glæde af at give os selv det løfte (og holde det!), at så længe vi er på retreat, vil vi ikke engagere os i vores historier. Så kan man jo eventuelt berolige sit urolige sind med at på hjemvejen, når retreatet er slut, så vil man tænke over _________ (udfyld selv) i TIMEVIS.

Således kan et retreat være overordentligt nyttigt, hvis man ofte oplever, at man føler sig distraheret i sin praktisering. Man får en chance for at få skabt sig en solid basis for sin daglige praksis, man kommer helt ud i hjørnerne af sin rammeforståelse af livet, og får udfordret sig selv, så man kan vende forfrisket tilbage, med en større sikkerhed og mere energi. Mange kan fortælle om, hvordan et retreat, hvor kort det end måtte være, giver deres daglige praksis en saltvandsindsprøjtning, og får den til at glide meget nemmere. Det er jo langtfra nemt at opretholde en fast, daglig meditationspraksis. Det er til tider irriterende, utilfredsstillende, småkedeligt og tidskrævende. Det har alle de ingredienser, som lidelse har. Sådan er det bare nogen gange, og der er da heller ikke nogen, der nogensinde har lovet os, at det skulle være nemt. Selvfølgelig hører det med til historien at det meste af tiden er det givende, opløftende, lærerigt og byder på fantastiske oplevelser, men altså ikke hele tiden. Her er det så, at et retreat kommer ind. Når du giver dig selv mulighed for at udforske dit sind lidt nøjere end den daglige time eller to kan tilbyde, genopdager du den rene fryd og sitrende lykkefølelse der også ligger i en buddhistisk praksis. Så længe den erindring er frisk, er vejen til meditationspuden meget kortere end i de perioder, hvor alt bare er dødbesværligt, og knap nok synes at være umagen værd.

Hvis du har lyst til at være med, så mødes vi d. 5-8/2 i Dharma Centret i Slagslunde. Det bliver nogen intensive dage, med rig mulighed for at få siddet igennem – og for at møde andre praktiserende. Prisen for retreatet, inklusiv fuld forplejning og overnatning i sovesal, er 700 kr. hvis du har været betalende medlem af Tendai i mindst 6 måneder, får du 300 kr. i rabat, og betaler således kun 400 kr. for hele retreatet. Der er kun 12 pladser, og nogen gange bliver vores retreats hurtigt overtegnet, så hvis du vil med, er det en god ide at kontakte os på info@tendai.dk hurtigst muligt.

1 kommentar:

  1. Hvis I skulle få brug for meditationspuder, kan de fås til fornuftige priser på http://www.yogashoppen.dk/7-meditationspuder.

    SvarSlet