søndag den 21. december 2014

Metta til jul

Julen handler om kærlighed. Den handler om at glædes over det skønne, det varme og det nære - om familie, venner og samvær. Metta er buddhismens svar på julen ånd ;). Metta er kærlig, rummelig venlighed; et åbent og imødekommende sind, som omfatter alt og alle med samme varme.

Vi har ofte indledt julen med en mettameditation i Dharma Centret. Det er den perfekte start på et par intense dage i nært samvær, og jeg kan kun anbefale man fylder sin rygsæk med kærlig venlighed, inden man drager på julevisit.


Det følgende er en helt traditionel metta meditation. Den virker umiddelbart simpel, men det kan godt tage noget tid, før man virkelig føler hver enkelt del. Man bør derfor arbejde med en enkelt del ad gangen, og så efterhånden tilføje de næste dele, indtil man kan gennemføre alle seks på én gang. Her er de enkelte dele:

1. Brug først en tid på at opbygge koncentration og ro. Når ro og koncentration begynder at indfinde sig, begynder du at se på dit eget ønske om et lykkeligt liv. Måske vil du endda sige højt til dig selv, “Gid jeg må leve i tryghed og glæde”. Hvil i dette ønske så længe, du har lyst, men dog mindst et par minutter. Husk – alting udgår fra dig, hvis du ikke er fredfyldt og lykkelig, vil du ikke kunne hjælpe andre. Denne del kan faktisk være meget svær. Det kan tage lang tid virkelig at erkende sit ønske om at leve trygt og lykkeligt, ofte fordi vi får blandet erkendelse af dette løfte sammen med ideer om hvad vi “fortjener” – er jeg mon virkelig så “god” at jeg fortjener opmærksomhed på dette ønske? Fortjener jeg at leve lykkeligt? Er der ikke noget jeg bør have på plads først? Vi har alle et ønske om at leve i lykke, og det at sende metta, at erkende dette ønske, at forstærke og således “godkende” det, er ikke nogen magisk formel. Det er bare en erkendelse af, at ønsket findes, og at alle gerne vil have opfyldt deres ønsker. 

2. Ret nu opmærksomheden mod en person, som på en eller anden måde hjælper eller støtter dig, en du har et naturligt nært og varmt forhold til. Se vedkommende for dig, se at de ønsker at leve i tryghed og glæde, og deltag i det ønske - ønsk at vedkommende må blive lykkelig og veltilpas. Dette er ofte den nemmeste del af en metta meditation, fordi det egentlig bare handler om at styrke sine naturlige tilbøjeligheder.

3. Nu skal du så udstrække din metta til én, som du ikke har hverken positive eller negative følelser overfor. Det kan måske umiddelbart være svært at komme i tanke om en sådan person på grund af sindets konstante bedømmelse af alt – det kan jeg lide, det kan jeg ikke lide – men prøv f.eks. med postbudet, nyhedsoplæseren fra Tv-avisen, din læge, en der arbejder i en butik hvor du handler, eller dine bekendtes bekendte. Du skal have en klar ide om, hvem den pågældende person er, men som sagt ikke føle hverken positivt eller negativt i forbindelse med ham eller hende. Det er ikke helt nemt at sende helhjertede ønsker for deres lykke, idet vi jo netop ikke er personligt involverede, men husk på at glæde er glæde, uanset hvem der “ejer” den. Ultimativt kan hverken lidelse eller glæde ejes af nogen, da vi alle er dele af et stort sammenspil af årsager og virkninger.

4. Næste del af øvelsen går ud på at sende metta til en, du virkelig ikke kan lide, allerhelst en du har et akut, personligt problem med. Ønsk, at vedkommende må blive lykkelig og veltilpas. Det kan være meget svært, fordi vi her skal gå direkte imod vores tilbøjelighed og følelser, og fordi vi så ofte har efterrationaliseret og retfærdiggjort vores negative følelser overfor os selv: “Jamen, han HAR altså en skidt karakter, det kan jeg da ikke se gennem fingre med...” Det er slet ikke det, det handler om. Lad bare ham have den karakter, han nu engang har. Dette her handler om at skabe metta, og dermed glæde og ro, i dig selv. Giv dig god tid.

5. Nu skal du tage alle disse repræsentanter for forskellige grupper af mennesker i dit liv, plus dig selv, og anbringe jer alle i én stor pulje som du bader i metta, så du øver dig i at udstrække din metta, gøre den uafhængig af tilknytninger, og helt upartisk. Her kan du tjekke dine resultater, ved f.eks. at se om dit sind protesterer hvis du fjerner den person du kan lide fra gruppen, og således sender “mere” metta til neutrale eller ubehagelige personer.

6. Til sidst erstatter du de forskellige repræsentanter med en rummelig fornemmelse for alle levende væsner. Nu skifter øvelsen fra at være helt konkret til at blive meget abstrakt, og her skal du virkelig være omhyggelig med, at fornemmelsen, det dybtfølte ønske om fred og glæde, bliver ved at være lige kraftig. Husk igen – det hele handler om at bygge metta i os selv.

At ønske vel for andre er betydningsfuldt, men bliv nu ikke sammenbidt anstrengt over det. Mettameditation er en fredfyldt praksis. Smil.

Glædelig jul!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar